Mistä kaikesta työstä ja ominaisuuksista nettisivujen hinta koostuu?

Yritykselle on keskeisen tärkeää omistaa ammattimaiset, tehokkaat ja järkevästi toiminnalliset nettisivut. Kun liiketoimintasi laajenee ja kehittyy, on oleellista, että sivustosi tehostaa tuotteidesi tai palveluidesi myyntiä sekä vahvistaa brändi-identiteettiäsi.

Monelle yritykselle nettisivut ovat elintärkeä osa tämän päivän liiketoimintaa, mutta mikä määrittää verkkosivujen hinnan? Monet yritykset ovat saattaneet havaita suuren vaihtelun eri palveluntarjoajien tarjouksissa, jotka voivat liikkua muutamasta sadasta eurosta kymppitonnien ratkaisuihin. Tässä kirjoituksessa käyn läpi lyhyesti keskeisimmät tekijät, jotka vaikuttavat nettisivujen hintaan.

Nettisivujen hinnan rakenteen yhtälö on miestyötunnit X tiiminkoko + halutut toiminnallisuudet

+ myyjäyrityksen lupaama lisäarvo nettisivuja hankkivalle yritykselle

Nettisivujen hintarakenteet ovat kaikkea muuta kuin yhdenmukaiset. Samalla tarjouspyynnöllä voi löytää laajan kirjon hintavaihtoehtoja eri palveluntarjoajilta, hinnan heiluessa muutamasta sadasta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin. Miten sitten erottaa, mikä tarjous on se soveltuvin? Miksei valita sitä kaikkein edullisinta säästääkseen kustannuksissa?

Halpojen nettisivujen loukku?

Käytännön kokemuksen perusteella nettisivujen teko alhaisella hinnalla rakennetut nettisivut voivat pitkällä aikavälillä osoittautua juuri siksi kaikkein järjettömimmäksi vaihtoehdoksi. Edulliset verkkosivuhankkeet saattavat usein venyä aikataulultaan, eivätkä lopputulokset useinkaa vastaa asiakkaan toiveita. Lisäksi on tavallista, että budjetiltaan vaatimattomien nettisivuprojektien ylläpitokulut kohoavat yli sivuston rakennuskustannusten.

Halpojen sivustojen toteuttajat eivät useinkaan tarjoa jatkokehitys- tai ylläpitopalveluja, joten on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten yhteistyö jatkuu nettisivujen valmistumisen jälkeen. Onko käytetty alusta sellainen, jota asiakas kykenee itse päivittämään. Usein todella halpoja ratkaisuja tarjoavat yritykset jotka eivät oikein itsekään ole perillä siitä mitä ovat myymässä, ja millainen prosessi toimivan verkkosivutuotannon läpivetäminen on.

Lisäarvo nettisivujen tuotannoissa tulee usein tekijän kokemuksesta

Nettisivujen hinnan määrittämisessä olennaisia tekijöitä ovat palveluntarjoajan osaaminen ja ammattitaito. Erilaiset toimintatavat ja toteutusprosessien vaiheet vaikuttavat myös nettisivujen hintaan, eri palveluntarjoajien välillä.

Korkeammat hinnat saattavat kertoa isosta tiimistä joka lähtee tuottamaan asiakkaan kokonaisuutta. Usein näitä tiimien vetämiä projekteja tilaavat myös sen kokoluokan yritykset joilla on budjetoitu verkkosivuston tuotantoon vaikkapa 25.000€.

Yksittäisten freelancereiden nettisivujen hinnat alkavat yleensä muutamasta tuhannesta eurosta, riippuen täysin yrityksen tarpeista ja tavoitteista. Itse toteutan asiakkailleni projekteja, jotka keskimäärin ovat 2000 – 5000 euron välillä. Mutta myös teen myös pieniä ja yksinkertaisempia projekteja 1000-1500€ luokassa, tämä kategoria soveltuu esimerkiksi aloittavalle yritykselle.

Toteutan myös teknisesti vaativampia ja kattavampia nettisivuprojekteja, ja niiden hinnat vaihtelevat ylöspäin tarvittavien ominaisuuksien mukaan. Vaikka nettisivujen hinta voi tuntua aluksi suurelta, ne maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti, kun ne on suunniteltu ja toteutettu ammattitaitoisesti.

Räätälöidyt nettisivut vai SaaS-palvelu kuukausimaksulla?

Mikäli rakennat nettisivusi valmiiden mallien varaan, et välttämättä pysty hallitsemaan niitä tekijöitä, jotka voivat käyttäjäkokemuksen kautta vaikuttaa mahdollisuuksiisi lisätä sekä liikennettä että myyntiä. Käyttäjäkokemus muodostuu tietenkin monista osatekijöistä, kuten sivuston rakenteesta ja visuaalisesta ilmeestä. Lisäksi seuraavat tekijät ovat kokemuksemme mukaan erityisen vaikutusvaltaisia käyttäjäkokemuksessa:

Latausnopeus: Yli puolet kävijöistä hylkää nettisivun, mikäli sen latausaika on hidas. Mobiilikokemus: Tutkimukset osoittavat, että lähes 70% kävijöistä palaa nettisivuillesi, mikäli ne ovat mukautettu mobiililaitteille. Jos sivustosi ei ole mobiilioptimoitu, riski potentiaalisten asiakkaiden menetyksestä on merkittävä.

Navigointi / ux-suunnittelu: Käyttäjien tulisi kyetä löytämään etsimänsä vaivattomasti. Mikäli sivustosi on hankala navigoida, kävijät saattavat turhautua ja lähteä pois. Huolellisesti suunniteltu navigointi voi auttaa vierailijoita löytämään tarpeitaan vastaavan tiedon jopa ennen kuin he itse tietävät etsivänsä sitä.

Suunnitteluprosessi on keskeinen vaihe nettisivujen luomisessa. Tämä vaihe käsittää muun muassa nettisivujen tavoitteiden asettamisen, avainsanojen tutkimuksen, visuaalisen ilmeen kehittämisen ja sivuston rakenteen suunnittelemisen.

Suunnitteluvaiheen osuus nettisivujen kustannuksista riippuu kokonaan siitä, kuinka kattava suunnittelutyö on tarpeen tehdä. Jos sinulla on jo suunnitelmat valmiina ja ainoastaan toteutus on jäljellä, voidaan suunnitteluprosessi käynnistää luomalla ensimmäinen luonnos sivustosta. Toisaalta, jos sinulta puuttuvat sekä sisältö että brändi-ilme ja kohderyhmä, suunnittelun tulee käsittää nämä osa-alueet.

Mikä julkaisujärjestelmä nettisivujen tekoon?

Kotisivujen julkaisujärjestelmiä on tarjolla pilvin pimein. Suosituimpia Suomessa käytettäviä CMS-alustoja yritykselle ovat WordPress, Joomla ja Drupal. Myös hyvin suosittu Saas-pohjainen CMS-alusta on Squarespace.com. Squarespace soveltuu erinomaisesti luovien alojen fererenssi sivustojen tekoon.

SaaS-palvelussa on useita eri toimialojen viestintään soveltuvia sivupohjia, joilla pystytään luomaan hyvin siistejä, jokseenkin ei unikkeja graafiselta ilmeeltään olevia sivustoja. Valmispohjaisten editorien ”kotisivukoneiden” hyvä ja huonot puolet Saas-sivustojen hyvät ja huonot puolet pähkinänkuoressa on seuraavat. Saat sivuston nopeasti julkaistua pienellä pääomalla. Usein näiden webnode, weebly, wix, fonectan kotisivukone jne. Hyvät puolet usein jäävät edulliseen hintaan.

Kotisivugeneraattoreilla on nopeaa ja helppoa tehdä ”tee-se-itse” ratkaisu. Mutta usein näissä hypätään tietämättään alueille jotka nakertavat kaiken hyödyn pois sivuston tuottavuudesta. Valmiit pohjat harvoin ovat kovinkaan hyvin suunniteltuja vierailijoiden konversioiden toteutukseen. Ne eivät siis ole kovin myyviä. Poikkeuksiakin on. Jos olet toteuttamassa verkkokauppa löytyy näihin esim: Shopify kaupoista erittäin tyylikkäitä ratkaisuja.

Huonoja puolia valmiseditoreissa on;

Sivustojen hitaus.

Valmiit sivupohjat eivät tue yrityksesi uniikkia visuaalista ilmettä.

Koodi ja rakenne ei tue hakukonelöydettävyyttä

Sivustoon ei välttämättä saa juuri omaa verkkotunnusta

Sivustoihin ei voida suunnitella kaikkia määriteltyjä ominaisuuksia, joita mahdollisesti halutaan

Tietoturva-asiat saattavat olla puutteellisia

Halvimmissa versioissa näytetään 3 osapuolten mainoksia

Nettisivujen hinta ja visuaalinen ilme

Nettisivujen visuaalinen ilme on merkittävässä asemassa nettisivujen hinnan kanssa. Korkeatasoisen käyttäjäkokemuksen tarjoamisessa. Googlen tutkimuksen mukaan käyttäjät tekevät päätöksen ensimmäisen 30-60 millisekunnin aikana siitä, aikovatko he jäädä sivustolle vai eivät.

Nettisivusi toimivat yrityksesi kasvoina, ja suurin osa mahdollisista asiakkaista vierailee sivuillasi ennen yhteydenottoa sinuun.

Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että nettisivusi antavat positiivisen ensivaikutelman yrityksestäsi ja opastavat käyttäjää ostopolullaan eteenpäin. Visuaalinen kokemus on myös keskeinen tekijä liikenteen houkuttelussa ja konversion aikaansaamisessa.

Ulkoasun suunnittelun ulkoistaminen ammattimaiselle web-suunnittelijalle voi olla viisas investointi, joka takaa, että nettisivusi heijastavat brändisi ilmettä laadukkaasti ja erottuvasti. Vaikka tämä lisää nettisivujen kustannuksia, voi tämä panostus tuottaa itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä.

Hakukoneoptimointi (SEO)

Mikä etu on upouusista, laadukkaista nettisivuista, jos ne jäävät huomaamatta? Juuri tästä syystä on välttämätöntä ottaa hakukoneoptimointi huomioon jo tarjouspyynnön vaiheessa.

On tärkeää selvittää mahdollisten palveluntarjoajien taitotaso ja lähestymistapa hakukoneoptimointiin sekä ymmärtää, miten he aikovat integroida hakukoneoptimoinnin nettisivuprojektin eri vaiheisiin.

Suositamme vahvasti, että nettisivujen uudistamisen tai luomisen yhteydessä tehdään kattava avainsanatutkimus. Tämä varmistaa, että yrityksesi kannalta keskeiset termit tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa. Näin voimme luoda sisältöä, joka todella resonoi kohderyhmäsi kanssa ja parantaa samalla hakukonenäkyvyyttäsi.

Copy ja sisältöjen tekstituotanto sekä kuvamateriaalit nettisivuilla

Oikeanlainen ja säännöllisesti päivitetty sisältö on olennainen osa nettisivuprojektia. Korkealaatuinen ja hakukoneoptimoitu sisältö parantaa nettisivujen näkyvyyttä hakukoneissa ja palvelee kävijöitä paremmin.

Sisällöntuotanto voi kuitenkin olla aikaa vievää, ja monet yritykset päättävät ulkoistaa tämän osa-alueen. Jos yrityksessäsi ei ole riittävästi resursseja tai osaamista sisällöntuotantoon, tämä on yksi tekijä, joka voi vaikuttaa nettisivujen lopulliseen hintaan.

Tekstejä tuotettaessa olisi olla myös hyvä ymmärrys siitä millainen tekstisisältö on myyvää. Laadukkaasti ja asiakkaan ongelmien ratkaisuun perustuva tekstisisältö nostaa asiakkaiden yhteydenottojen määrää huomattavasti, versus siihen että asioita vain pintapuolisesti tuodaan esille palvelukuvauksissa.

Laadukkaat kuvat vaikuttavat nettisivujen hintaan

Kuvat ovat toinen seikka, joka saattaa lisätä nettisivujen kustannuksia. Nettisivuilla voidaan käyttää joko omia kuvia tai kuvapankkikuvia. Kuvien laadun ja sopivuuden takaamiseksi kannattaa harkita ammattivalokuvaajan palkkaamista.  

Huonolaatuiset kuvat ovat jokseenkin erittäin no-go tapa tuottaa ilmettä jolle toivotaan hyvää vastakaikua. Joskus asiakkaankin tarjoamat kuvat ovat kaikkea muuta kuin laadukkaita. Vaikka erilaisista kuvapankeista voi saada kuvia myös ilmaiseksi, ne ovat usein melko yleispäteviä ja toimivat vain tietynlaisen keskitason tunnelman luojana. Kannattaa käyttää aina autenttisia kuvia jos mahdollista.

Tekninen toteutus vaikuttaa nettisivujen hintaan aina

Nettisivujen tekninen toteutus on alue, joka vaihtelee huomattavasti riippuen sivuston vaatimuksista, laajuudesta ja tarkoituksesta. Avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmien, kuten WordPressin yleistyminen johtavaksi sisällönhallinnan työkaluksi on virtaviivaistanut teknistä tuotantoa huomattavasti. WordPressiin saa paljon valmiita moduleita tai lisäosia, joita voidaan hyödyntää sivuston tuotannossa.

Nämä järjestelmät mahdollistavat lähdekoodin vapaan muokkaamisen, minkä ansiosta voit lisätä sivustolle uusia ominaisuuksia tai muokata sen ulkoasua oman mieltymyksesi mukaan. Sellaista ongelmaa tai omaisuustta ei oikeastaan ihan heti tule mieleen, johon ei löytyisi valmista toiminnallista lisäosaa jonka voi hankkia omalle sivustolleen tuottamaan jotakin määriteltyä toimintoa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka järjestelmiä kuten WordPress on suhteellisen helppo käyttää, ne vaativat silti teknistä osaamista, jotta lopputulos olisi käyttäjäystävällinen. Itse tehdyillä sivustoilla saattaa helposti kertyä liikaa elementtejä, jos niiden vaikutusta kokonaisuuteen ei ymmärretä.

Tämä voi johtaa siihen, että sivusto muuttuu sekä teknisesti että käyttökokemuksellisesti raskaaksi. Yleinen virhe wordpressin suhteen on se että ylläpitoa ei ole hankittu osaavalle kehittäjälle. Lisäosia jotka ratkovat tiettyä kehitystä tai toimintaa on samoja, tai päällekkäisiä ja hommasta tulee ns. ”himmeli” joka on hidas ja saattaa olla altis tietoturvahyökkäyksille.

Teknisen toteutuksen yhteydessä huomioidaan usein myös asioita kuten sisällönhallintajärjestelmän asennus, tietoturvan varmistaminen ja kehitysympäristön pystyttäminen. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat myös lisäpalveluita, kuten verkkotunnuksen  rekisteröinnin ja webhotellin hankinnan, mikä voi helpottaa asiakkaan työtaakkaa huomattavasti.

Verkkosivuston ylläpito ja jatkokehitys nettisivujen hinnoissa

Verkkosivujen ylläpito ja jatkokehitys ovat olennaisen tärkeitä aspekteja verkkosivuprojektissa, ja ne varmistavat, että sivusto pysyy ajan tasalla, turvallisena ja toimivana. Verkkosivujen jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä ei tule aliarvioida, sillä teknologia ja digitaalinen ympäristö muuttuvat jatkuvasti, ja sivuston on pysyttävä mukana näissä muutoksissa.

Ylläpidon merkitys

Sivuston päivitykset:

Sisällönhallintajärjestelmän päivitykset ovat välttämättömiä sivuston turvallisuuden ja toimivuuden kannalta.

Tietoturva tulee olla ajan tasalla, jotta sivustoa ei haavoiteta ulkopuolisten hyökkäyksistä.

Varmuuskopiointi on elintärkeää datan menetyksen estämiseksi.

Palvelinpuolen ylläpito:

Palvelinpuolen ylläpito takaa, että sivusto on aina saavutettavissa ja toimii nopeasti. Hostaus- ja palvelinpuolten valinnassa kannattaa aina valita parhaita mahdollisia kumppaneita, asiakaspalvelun ja teknisten ympäristöjen luotettavuuden ja toimivuuden mukaan.

Tuki- ja muutostyöt nettisivujen hinnoissa:

Säännöllinen ylläpito varmistaa, että sivustoa voidaan muokata ja päivittää jatkuvasti tarpeen mukaan.

Ylläpitopalvelun valinta

Valitessasi palveluntarjoajaa, varmista, että he tarjoavat ylläpitopalveluita, jotka vastaavat yrityksesi tarpeita.

Ylläpitopalvelun hinta voi olla tuntiperusteinen tai kiinteä kuukausihinta.

Raportointi

Kattava kuukausiraportointi on hyödyllinen palvelu, joka tarjoaa arvokasta tietoa sivuston suorituskyvystä, kävijämääristä ja muista keskeisistä mittareista. Yleisesti nettisivujen toiminnallisuuksia mitataan erilaisilla verkkoanalytiikan työkaluilla. Näillä voidaan läpinäkyvästi todentaa sivuston liikenteenmäärät, sivuston nopeudet, kuinka vierailijat sivustoilla navigoivat. Oikeastaan ihan mitä tahansa toimintoa nyt halutaankaan seurata.

Tämän tiedon avulla voidaan yhdessä asiakkaan kanssa tehdä tietoon perustuvia päätöksiä sivuston jatkokehityksestä ja optimoinnista.

Yhteenveto

Lopuksi, älä unohda, että verkkosivuprojekti ei pääty julkaisuun. Sivuston ylläpito ja jatkokehitys ovat jatkuvia prosesseja, jotka ovat välttämättömiä sivuston menestyksen kannalta. Kun suunnittelet verkkosivuprojektia, ota huomioon myös ylläpidon ja jatkokehityksen kustannukset ja tarpeet, jotta sivustosi pysyy ajan tasalla, turvallisena ja tehokkaana pitkällä aikavälillä.

Samankaltaiset artikkelit