Vanhoillisten puolueiden puoluekuri sensuroi demokratian perustaa

Yrittäjänä joutuu reagoimaan nopeasti ja toimimaan usein tilanteissa, joissa yhteistyökumppaneiden kesken sovitaan nopeasti pelisääntöjä ja kokeillaan nopeasti erilaisten ratkaisujen toimivuutta käytännössä. Ns. Kokeileva ja testaava kehitys, eri asioissa on oiva keino todentaa tietynlaisten asioiden ja jopa monimutkaisten projektien ja prosessien toimivuutta.

Joskus tulee kuitenkin tilanteita, joissa vaikkapa jonkin asian suunnittelija huomaa ongelmakohtia jotka eteenpäin vietynä johtavat huonoon tilanteeseen tai lopputulokseen.

Silloin usein henkilö ilmoittaa asiasta koko projektissa vaikuttaville tahoille, että suunnitelmiin suositellaan muutoksia ja projektia lähdetään edistämään uudesta kulmasta. Harvoin jokin ylempi taho tässä vaiheessa puuttuu siihen, että projektin eteenpäin vientiä pitää jatkaa vanhalla mallilla. Ei ole kenenkään etu, että projekteja ei viedä maaliin.

Ryhmäkuri on vanhoillisten puolueiden itsensä keksimä tapa toimia, jonka avulla haetaan ja näytetään valtaa

Yksi iso miinusmerkki ja toimintatapa, miksi kuntapolitiikassa edustuksellinen demokratia ei toimi on ryhmä / puoluekuri. Ryhmäkuri tai puoluekuri tarkoittaa tilannetta, jossa puolueryhmä edellyttää puolueen jäsenien äänestävän käsiteltävissä asioissa keskenään samalla tavalla. Tämä malli johtaa monesti yksittäisten edustajien omien sanojen ja vaikkapa vaalilupausten rikkomiseen.

Millainen ihminen pystyy äänestämään ja tekemään omaa eettistä moraaliaan vastaan, ja pettämään äänestäjilleen lupaamiaan asioita? Sellainen kuntapäättäjä, joka joutuu ryhmäkurimankeliin. Yksittäiset edustajat ovat äänestäjien mandaatilla hoitamassa meidän kaikkien yhteisiä asioita.

Uskon, että itselle tulisi kohtuullisia tunnontuskia, jos joutuisin tilanteeseen jossa minun pitäisi äänestää asiasta toisin kuin itse uskon parhaaksi. En pystyisi siihen. No voihan sitä aina jättää äänestämättä ja olla pois, tai keksiä mitä vaan tuollaiseen politiikan kompastuskiveen, mutta totuutta se ei muuta.

Puhe yhteistyöstä unohtuu järjenvastaisten ideologia pohjaisten määritteiden ”utopian” varjoon

Kuntapolitiikassa puhutaan, siitä että haetaan konsensusta ja yhteistyötä yli puoluerajojen, niin mistä ihmeestä sitten tulee näitä aivan järjettömiä päätöksiä, jotka sotivat arkijärkeäkin vastaan. Saamme lukea lehdistä, että pitkään valmisteltu asia muuttuikin isojen herrojen pihaleikeiksi, arvovaltakysymyksiksi ja ties miksi kähminnäksi. Asiat eivät edisty ja jäävät junnaamaan vuosikausiksi paikoilleen.

Monet puolueet saattavat vastustaa jotakin hyvää ideaa ihan vain sen perusteella, mistä puolueesta se tulee. Eihän tällainen ajattelumalli voi olla 2020-luvulla vielä toimintamalli, minkä pohjalle rakennetaan yhteistyötä ja yhteisten asioiden kehittämistä? Näköjään usein vielä on.

Jos asiat lukkiutuvat ideologiapohjaisiin ristiriitoihin ja lokerointeihin, että tuo on hyvä idea, mutta kun esittäjä on ”kilpailevasta puolueesta”. Tai muuten omaa erilaisia arvoja, eikä sitä sen vuoksi voi kannattaa, niin eikö olla aika hukassa? Mielestäni ollaan.

Äänestä hyvää ehdokasta, jonka uskot voivan vaikuttaa asioihin luottamuksesi veroisesti

Jos äänestyskäyttäytyminen olisi henkilökohtaisempaa, eli äänestettäisiin puolueiden sijaan sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät tekemään töitä vaikkapa kunnanvaltuustossa siten, että joku ”ylhäältä” ei pakota tekemään toisin. Oltaisiin ehkäpä hieman toimivammassa mallissa, ja saataisiin asioita jouhevammin eteenpäin.

Pro Lahden ylivertainen etu suhteessa vanhoillisiin puolueisiin on se, että meillä ei ole puoluekuria

Pro Lahden yksi perusarvoista on se, että meillä ei ole puoluekuria. Jokainen, joka Pro Lahdesta pääsee edustamaan Lahtelaisia äänestäjiään kunnanvaltuustoon, saa ajaa lahtelaisten etuja juuri niistä arvoista ja argumenteista käsin joita edustaa.

Asioita, joiden eteen ovat luvanneet tehdä töitä. Pelkästään tämä arvo ja toimintapa on itselle ensisijaisen tärkeä. Kaikilla perinteisillä vanhoillisilla puolueilla on ryhmäkuri, tapana toimia.

Pro Lahdella on 72 loistotyyppiä, josta valita itselleen sopiva, aidosti lahtelaisten etuja ajavia ehdokkaita

Toivottavasti moni lahtelainen ymmärtää äänestää muutoksen puolesta. Äänestä ensisijaisesti siis puolueiden sijaan hyvää tyyppiä kuntavaaleissa.  Pro Lahdella on listoilla kaikista ammatti- ja ikäryhmistä osaavia yhteistyökykyisiä huipputyyppejä. Pro Lahti on myös todellinen yrittäjän valinta, koska meillä on pk-yrittäjiä listoilla lähes 30kpl.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *